Je Immuunsysteem preventief versterken

Gepubliceerd op 29 augustus 2021 om 18:07

Update 1: 

Het is inmiddels bijna 31 december, en tijd voor een kleine update over deze immuunsysteem booster. Ik heb in het begin toen ik deze blog schreef dus 14 dagen lang elke dag de booster genomen. Daarna heb ik elke 3 weken 2 dagen achter elkaar deze booster combinatie genomen en moet tot nu toe zeggen dat ik niet ziek ben geweest. Niet echt verkouden (af en toe neus snuiten, of niezen dat wel) of andere klachten gehad. En als ik het idee had dat ik mij wat minder voelde nam ik direct de passende celzouten in, dus bij grieperig gevoel nr 3, 5 en 8. We houden het nog even vol en in januari geef ik jullie weer een update over hoe het ervoor staat.

 

"Straks komt de "R" weer in de maand, nou dan weet je het wel". Dit hoorde ik laatst mensen tegen elkaar zeggen in de supermarkt. De snottebellen en kuchjes zijn op dit moment niet zo gewild, en dan blijft iedereen graag uit je buurt (en jij thuis). Hoe kan je nou zorgen dat je weerstand goed is komende winter? Ik zal eerst even het één en ander uitleggen;

Wat is weerstand?

Je weerstand is een ander woord voor je afweersysteem (ook wel immuunsysteem genoemd). Het afweersysteem bestaat uit verschillende onderdelen van je lichaam. Ze werken samen om je weerbaar te maken voor bacteriën en virussen en helpen voorkomen dat je ziek wordt.

Hoe werkt het immuunsysteem bij een mens?

Het immuunsysteem helpt voorkomen dat je ziek wordt. Maar hoe werkt dat dan? Om je lichaam binnen te komen, moeten ziekteverwekkers heel wat onderdelen van het afweersysteem langs. Om te beginnen met de afweer aan de buitenkant van je lichaam.

De afweer aan de buitenkant

De verdediging tegen ziekteverwekkers begint al bij de huid. De huid is een eerste beschermlaag waar bacteriën en virussen moeilijk doorheen kunnen. Daarnaast vormen ook de slijmvliezen van de neus en keel een eerste barrière voor ziekteverwekkers. En ook de maag houdt bacteriën tegen, die de zuurgraad van het maagzuur niet overleven. Zo worden veel ziekteverwekkers al gestopt nog voor ze in je bloed terechtkomen.

De afweer in je lichaam

Mocht een bacterie of virus er toch in slagen om in je lichaam terecht te komen, dan staat er een leger aan 'verdedigers' klaar. Verschillende soorten witte bloedcellen verdedigen je lichaam tegen de ziekteverwekker. Eén voorbeeld zijn de macrofagen, letterlijk 'veelvraten'. Ze eten de bacteriën of virussen als het ware op. Deze witte bloedcel valt alles aan wat verdacht is.
Witte bloedcellen bevinden zich niet alleen in je bloed. Ook in het lymfestelsel zitten witte bloedcellen. Het lymfestelsel maakt dan ook een belangrijk deel uit van het afweersysteem. In het beenmerg worden nieuwe witte bloedcellen gevormd en in de thymus rijpen witte bloedcellen uit.

Wanneer heb je onvoldoende weerstand

Je weerstand is niet simpelweg meetbaar in het bloed. Omdat je immuunsysteem zo'n complex systeem is dat uit zoveel verschillende onderdelen bestaat, is het lastig te meten. In het bloed kan je arts bijvoorbeeld wel zien of je een tekort hebt aan een bepaald type witte bloedcellen. Tekorten zouden kunnen wijzen op verminderde afweer. Maar het is niet gezegd dat je weerstand helemaal op peil is wanneer je geen tekorten hebt. Er spelen te veel factoren mee om dat zo te kunnen zeggen.

Wat zijn symptomen van een lage weerstand

Wat voor klachten krijg je van een verminderde weerstand? Zelf merk je wel of je weerstand op peil is of niet. Als je gezond bent en niet veel ziek wordt, is de kans groot dat je weerstand goed is. Ben je vaak verkouden of heb je veel last van griep of andere infecties, dan zou het kunnen zijn dat je weerstand te laag is.

Wat zijn de oorzaken van onvoldoende weerstand

Als je afweer verzwakt is, ben je kwetsbaarder. Je hebt dan onvoldoende weerstand. Mogelijke oorzaken van een verminderde weerstand zijn:

  • slaapgebrek;
  • stress;
  • een periode ongezond eten;
  • herstellende zijn van een operatie;
  • een ziekte of bepaalde medicatie;
  • herstellende zijn van een bevalling.

Wat kunnen celzouten doen?

Wat kunnen celzouten doen voor je lichaam om je immuunsysteem te versterken. Er is een mooie combinatie van 10 soorten celzouten die op verschillende manieren jouw immuunsysteem helpen sterker te worden. Elke celzout heeft zijn eigen lichamelijk en psychische werking. Ik zal in het kort deze combinatie hier weergeven die je elke dag oplost in een flesje water en gedurende de ochtend leeg drinkt.

Van nr 2 Calcium phosphoricum 7 tabletjes, nr 3 Ferrum phosphoricum 10 tabletjes, nr 4 Kalium Chloride 7 tabletjes, nr 5 Kalium phosphoricum 10 tabletjes, nr 7 Magnesium phosphoricum 7 tabletjes, nr 8 Natrium Chloratum 10 tabletjes, nr 9 Natrium phosphoricum 15 tabletjes, nr 21 Zincum Chloratum 10 tabletjes, nr 23 Natrium Bicarbonicum 10 tabletjes, nr 26 Selenium 10 tabletjes.

Wat welke celzout voor jou lichaam kan doen kun je hier lezen.

Belangrijk voor het immuunsysteem is de verlaging van de zuurspiegel. Zuren gebruiken waardevolle mineralen, die voor de opbouw van de energie en het immuunsysteem van grote betekenis zijn.

Deze celzouten combinatie staat in het ABC schema op de website van Schussler celzouten, hoelang je deze combinatie nodig hebt verschilt per persoon. Na "uitvragen" voor mijzelf hoelang ik deze combinatie nodig heb om mijn immuunsysteem op orde te krijgen, kwam ik uit op 3 weken. Daarnaast probeer ik veel te bewegen (wandelen) en gezonder te eten natuurlijk.  Ik ga er morgen mee starten en houd jullie op de hoogte.

 

Groetjes Diana

 

Bron 1: https://www.celzouten.com/adler_repertorium_nieuw.pdf

Bron 2: https://www.avogel.nl/informatie/griep-verkoudheid/weerstand-verminderde.php

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.